Ghost maševali Slovencem v Gradcu


Ghost @ Orpheum, Graz, 13.02.2016

Koncertna reportaža

 

Ko se band kova Ghost s svetlobno hitrostjo prebija v elito svetovne metal smetane in ko popolnoma razproda evropsko turnejo, je čas, da se ta še enkrat več vrne in ponovi uspešno zgodbo.
 

No, Ghost smo lahko ujeli konec lanskega novembra na Dunaju, tokrat pa še malenkost bližje naši mali domovini, ko so v okviru podaljšane turneje Black to the Future obiskali graški Orpheum. Tudi tokrat so show otvorili švedi Dead Soul in oder zapustili po slabih tridesetih minutah, nekaj minut pred deveto uro pa je bilo že vse pripravljeno za tisto, po kar smo prišli. In sledili so kriki. In skandiranje. In petje. In huronsko petje refrenov, kjer je občinstvo preglasilo vse akterje na odru. Noro.

12696845_10208266339883816_1710890998_o

Ghost zares postrežejo z vsem tistim, kar bi si posameznik lahko samo želel – repertoar, ki traja dobro uro in pol zavzema praktično vse, kar je šesterec posnel v še ne osmih letih delovanja, lightshow in zvok sta naštudirana v piko, ne manjka pa niti sodelovanja s publiko in zabavnih govorov, za katere skrbi Papa Emeritus III, ki je z zahvalo domačinom za njihov obisk dobil v zameno nekaj aplavzov. Sledila je zahvala tudi Slovencem, ob čemur se je zatresla celotna dvorana in prav nič se nismo začudili ob kasnejši informaciji, da sta na ob pesmi Body and Blood vino med občinstvo v prvi vrsti stregli slovenski “nuni” in le še vprašanje časa je, kdaj bomo ta glasbeni fenomen uspeli videt na domačih odrih.
 

Občinstvu so Ghost na podlagi že sestavljene liste komadov postregli še s priredbo Rokyja Ericksona If You Have Ghost, ki so jo dan poprej izpustili v Italiji, tokrat pa so ga odigrali v izštekani obliki, ob kateri je Papa na dolgo predstavil vsakega posameznega člana in z njimi ritual nadaljeval vse do zaključnega štiklca Monstrance Clock ter nam vsem zaželel srečno pot domov in za zaključek dneva, večera oziroma noči še bolj srečno druženje pod rjuhami.
 

Nepozabno in edinstveno!

besedilo in foto: Marko “Fogy” Žumer

 

Izvedeni repertoar:

intro: Miserere mei, Deus (Gregorio Allegri)
Masked Ball (Jocelyn Pook)
01. Spirit
02. From the Pinnacle to the Pit
03. Stand by Him
04. Con Clavi Con Dio
05. Per Aspera ad Inferi
06. Body and Blood
07. Devil Church
08. Cirice
09. Year Zero / Spöksonat
10. He Is
11. Absolution
12. Mummy Dust

dodatek 1:
13. If You have Ghosts :: akustično (predelava Roky Erickson)
14. Ghuleh/Zombie Queen
15. Ritual

dodatek 2:
16. Monstrance Clock