Ko računalnik ustvari skladbo Metallice


Živimo v čudnih časih. En dan se zdi, da smo obtičali nekje v preteklosti, naslednji dan se nam zdi, da je daljna prihodnost. Razvoj tehnologije je dodobra spremenil podobo glasbenega sveta. Mogoče bomo čez par let hodili na hologramske koncerte, mogoče bo radijske uspešnice pisala umetna inteligenca. Ne verjamete? Preverite kako zveni pri dveh legendarnih bendih.

 

YouTuber Frank Turkey je v spletni program lyrics.rip naložil besedila Metallice skozi ti. Markovo verigo (ang.Markov Chain model, ki predvideva bodoče dogodke na podlagi sekvence preteklih dogodkov) in tako dobil besedilo »nove« skladbe Metallice.

Nato je s precej truda posnel vse instrumentalne vložke in vokal, ki tako dobro oponaša Jamesa Hetfielda, da boste sprva težko ugotovili, da to ni on. Pri produkciji se je zgledoval po soničnem zvenu albumov …And Justice For All in razvpitem Black Albumu in rezultat je skladba Deliverance Rides, ki jih lahko prisluhnete spodaj:

 

Deliverance Rides ni prva AI skladba, ki jo je ustvaril Frank Turkey, le nekaj dni prej je na podoben način posnel »nov komad« od AC/DC, ki ga je prav tako odigral sam. »Naj dodam, da je zelo težko peti kot Brian Johnson,« je še zapisal. AI/DC skladbi Great Balls pa lahko prisluhnete tukaj:


Beam me back, Scotty.